2 edycje akcji „Mamo, Tato! Spędź ze mną czas”

Mar 19, 2018 | Blog

Akcja społeczna dla rodzin „Mamo, Tato! Spędź ze mną czas” odbyła się w 2012 roku w dwóch miastach: Katowicach i Bielsku-Białej i zgromadziła kilka tysięcy osób. Celem akcji była integracja rodzin i wspieranie rozwoju dzieci. Akcja była odpowiedzią na potrzeby rodzin, które na co dzień, w natłoku obowiązków nie mają zbyt dużo czasu na aktywną zabawę i edukację. Dzieciństwo spędza się na wielu zajęciach dodatkowych, ale często wybór danej aktywności nie jest podyktowany zainteresowaniami dziecka, ale odgórnie narzuconą decyzją rodzica. Nasze wydarzenie miało stać się też inspiracją dla rodziców do tego, jak twórczo można spędzać z całą rodziną i w jaki sposób prawidłowo wspierać rozwój swoich pociech

Kampania polegała na zorganizowaniu w jednym miejscu i czasie ponad 50 warsztatów z różnych dziedzin. Wstęp był bezpłatny – jedynym wymogiem było wspólne uczestnictwo rodzica z dzieckiem tak, aby aktywnie spędzić razem czas i poznać prawdziwe zainteresowania swoich dzieci. Rodziny mogły zapisać się na zajęcia artystyczne, kulinarne, sportowe, taneczne, teatralne, wokalne i językowe. Były zajęcia z robotyki, elektroniki i animacji komputerowej Zorganizowaliśmy nawet zajęcia z jogi śmiechu, która w 2012 roku w Polsce dość nieznaną metodą;)  Jak w prawie każdej naszej akcji nie zabrakło również zajęć w Eko-Akademii: dzieci budowały siedziska z gazet i butelek, domki z kartonów i same produkowały prąd na rowerze elektrowni! Oprócz tego maluchy z pomocą rodziców zagrały na instrumentach z warzyw, Odbyły się też bezpłatne konsultacje z ekspertami takimi jak psycholog dziecięcy, prawnik rodzinny czy logopeda.

Nasze wydarzenia wsparli patroni medialni, sponsorzy i partnerzy, bez których organizacja wydarzenia o takiej skali nie byłaby możliwa. We wszystkich ankietach, przeprowadzanych podczas wydarzenia uczestnicy wystawiali wysokie noty za profesjonalną organizację, merytoryczne warsztaty i wysoką poziom instruktorów.

0 komentarzy